lördag 2 april 2011

Barnförbjudet
Jag måste backa lite.

JAG MENAR INTE ATT DET ÄR OK ATT FLIRTA MED ÄLDRE NÄR MAN ÄR UNG OCH ATT ALLA NU SKA BÖRJA GÖRA DET BARA FÖR ATT JAG GJORDE DET, IBLAND.

För helst vill jag skriva att jag inte var så utstuderad att jag flirtade medvetet.

Men det kanske jag gjorde. Minns iaf gympavikarien när jag gick i sexan, han var snygg. Skäms fortfarande när jag tänker på att han så klart fattade att jag var en skitunge, långt före jag kom på sanningen.

Och sen i London dit jag flyttade när jag var 16. Alla i England flirtar hela tiden, på ett ganska lättsamt vis. Det är inte ens sexigt! Folk blir mest glada av det.
Sexuella anspelningar som är vidriga kallar jag inte för flirta.

Men i ungdomsboken jag skrev om igår, Repetitonen av Eleanor Catton, är problemet att man inte riktigt vet om en 13-årig elev på en flickskola haft sex med läraren Mr Saladin.

Så medan de vuxna, lärare, föräldrar är skräckslagna är de andra tjejerna på skolan avundsjuka. Sant, iaf i boken. Hon, Victoria, har ju kanske gjort DET som de flesta andra funderar på. Poängen var att tjejerna såg sig själva som sexuella varelser, inte minderåriga.

När jag var 17 och läste Nabokovs Lolita tyckte jag att det var förnedrande att unga tjejer diskuterades som om de var viljelösa barn. Idag tänker jag lite annorlunda.

Men frågan som kom upp när vi diskuterade Repetitionen, var ungefär för vem är det mest förfärligt att en ung tjej har sex med en äldre man. Så ibland när man blir skyddad från nåt vet man inte ens att det är det man vill bli.

Känns som om jag trasslade in mig ännu värre nu... "Du mamma" sa just Tonåringen som spanade in min skärm, "blogginlägg är inte romaner. De ska vara korta."

Aha.

5 kommentarer:

 1. Tack för förtydligandet! Unga tjejer som flirtar med lärare är väl annars ungefär som en boxningmatch där bara den ena får slå. Den andra är tvungen att stanna kvar i ringen och ta emot. Eller tar jag i för hårt nu?

  SvaraRadera
 2. Nä du gör inte det, du säger det så perfekt att det nästan gör ont av skam. Inte alls tänkte jag på att det kunde kännas så. Tack för att du tog upp det Niklas, på riktigt.

  SvaraRadera
 3. Men riktigt så illa behöver det inte vara. Det måste ju vara smickrande för en lärare om eleverna flirtar och självklart ska det inte vara tillåtet för en lärare att utnyttja sitt överläge i en klassrumssituation. Det blir bara snedvridet om elever kan köra på "helt oskyldigt" utan begränsningar.

  SvaraRadera
 4. Fniss. Tror att de allra flesta klassrumsrelationer håller sig inom den gränsen, för att vi är människor med magnetfält som det blir mer spännande om man får studsa lite emot. Men hur drar man gränserna så alla förstår, utifrån sitt eget läge? Vuxenpanik brukar ju bara få helt motsatt effekt. Du som är ute i klassrum och möter massor av kids, vad tycker du?

  SvaraRadera
 5. Jag träffar bara klasser en enda gång och jag vet inte om någon någonsin har flirtat med mig. Det är ju skillnad med en lärare som eleverna träffar flera gånger i veckan. Men kanske är det helt enkelt så att lärarna måste vara rakryggade och stå emot. Det finns liksom ingen annan vettig lösning. Möjligen kan öppna diskussioner, utan vuxenpanik, göra de flirtande eleverna medvetna om vad de håller på med. Men nu famlar jag mest.

  SvaraRadera